Szlovéniai útibeszámoló: Kert-vadászat

 “Kert-vadászat”: helyi kertészek meglátogatása kiscsoportokban

SONY DSC

“A szervezők ötletgazdagságát dicsérte a változatos feladatok sora. Ilyen feladat volt a kert-vadászat. A valamennyi ország résztvevőiből verbuvált csapatok a település három-három kertjét látogatták meg, és minden helyszínen írásban, illetve fényképpel megörökítették az ott fellelhető ehető növényeket. Egy rövid kérdéssorozattal érdeklődtek a kert története iránt – amennyiben ilyen volt –  továbbá kiderítették, hogy hány személy gondozza az adott kertet és hány személy ellátására alkalmas. Amennyiben indokolt volt, a látogatók akár tanáccsal is elláthatták az egyes kertek tulajdonosait

SONY DSC

Üdítő élmény volt megtapasztalni, hogy a tipikusan kertvárosi és alapvetően kis udvarral rendelkező házak kertjének majd mindegyikében volt egy kisebb-nagyobb veteményes-fűszeres rész. Láthatóan törekszenek rá, hogy a rendelkezésre álló kertek ne csupán öncélúan legyenek a ház tartozékai, hanem praktikus-pragmatikus módon a konyhára való friss alapanyagot is szolgáltassák.

A feladat erőssége és nagyszerűsége abban is megmutatkozott, hogy a cél érdekében a csoport különböző nemzetiségű tagjai szoros együttműködésre, ugyanakkor megfelelő feladatmegosztásra kényszerültek. Erre volt szükség ahhoz, hogy a kijelölt időt tartva bejárható legyen minden kert.

SONY DSC SONY DSC

A kertek tulajdonosai messzemenőkig készségesek és segítőkészek voltak, miközben bemutatták ápolt, gondozott veteményesüket, udvarukat.

Több helyen találkozhattunk nagyszerű növénytársításokkal. Szívesen alkalmazzák a védőnövényeket, virágokat, ismerik az erjesztett csalánlét, mint permetszert és nem utolsó sorban széles skáláját is felvonultatták a csigák elleni védekezés módszereinek.”  Beáta

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

“Ezt a feladatot nemzetközi összetételű csoportokban végeztük el – melyhez minden csoport kapott egy helyi lakost – hogy segítsen a tolmácsolásban és a kertek megtalálásában.

Az egyik feladatunk az volt – hogy minél több általunk ismert növényt gyűjtsünk össze és írjuk fel a nevét lehetőleg a csoport tagjai által beszélt minden nyelven – illetve fotókkal ezt dokumentáljuk.

A csoportunk egy erős kezdés után – amikor hatalmas méretű növényhatározó dokumentációt gyűjtött össze – váratlanul egy kereszteződésben szembetalálkozott egy másik csoporttal – akinek az egyik tagja egy éppen akkor haldokló macskát talált az út szélén – akit nem akart semmiképpen otthagyni. Az ő csoportvezetőjükkel együtt elvitték a macskát egy állatorvoshoz – így a másik csoport maradék tagjaival felduzzasztva egy igen népes csoporttá váltunk – aminek az irányítása komoly logisztikai képességeket követelt meg. Így a három kert látogatása helyett egyetlen kertbe jutottunk el – mégpedig kedves csoportvezetőnk nagyszüleihez – akik igazi szívélyes vendégfogadásban részesítettek. A kertben elrejtettek egy meglepetés kincset – a házinéni egyik napraforgós festményét – mivel a kedves nagymama gyermek kora óta festéssel tölti szabadidejét. Később minden jelenlévő választhatott a ’művésznő’ és házigazda festményeiből – melyet ajándékként haza is hozhattunk.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Azért – hogy a kertjükről is essen néhány szó! Nagyon rendezett kertet láthattunk – ahol kb 150-200 nm-es területen igen gazdag növénytermesztést ismerhettünk meg. A kerítés mentén gyümölcsfák és bokrok szegélyezték a pázsitot – ahol még egy kis tó és csobogó is volt. A kert másik felében veteményest találhattunk – melyet hagyományosan művelnek – azaz kapálással. A növénytársítás itt nem annyira volt jellemző – a nálunk is vidéken látható vetemény sorok váltogatták egymást. A kertben igazi különlegességeket is láthattunk – mint pl a kiwi lugast. Fűszereket és gyógynövényeket is termesztenek.

Az egyik feladatunk az volt – hogy tegyünk ajánlásokat a kert-gazdálkodás fejlesztésére – melyet én tettem meg. Az ajánlottam – hogy a gyomnövények kapálása helyett inkább a talajtakarást részesítsék előnyben – hiszen a pázsit folyamatos vágása során keletkezik elegendő zöld-hulladék amivel a sor-közöket be lehetne takarni. A már nyugdíjas éveiben lévő házigazda elmondta – hogy Mária Terézia vezettette be a kapálást a Monarchia területén – mert akkoriban nagy éhínség sújtotta a térséget és nagymértékben megnövekedett a lakosság lélekszáma – így gyorsabban kellett nagyobb mennyiségben termelni – amit a gyomnövények kapálásával lehet elérni.

Akik ismerik a permakultúra alapelveit – már tudják – hogy ez a fajta gazdálkodás a talaj eróziójához és tápanyag vesztéséhez vezet – amit a legtöbb esetben trágyázással vagy műtrágyázással pótolnak – nagyüzemi gazdálkodásoknál pedig gyomirtó használatával a kapálás helyett – illetve szántással.

Ezzel szemben a közvetlen helyi komposztálás a talajban lévő tápanyagok pótlását – a mikroorganizmusok és a talajban lévő hajszálerek szaporodását idézi elő – valamint ezzel megelőzhető a talaj kiszáradása és eróziója – így locsolás és kapálás nélkül is lehet magas hozamú termést elérni.”  Gábor

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

“Azt hiszem a kert-vadászat a mi csoportunk számára lesz a legemlékezetesebb. A szlovén vezetőnk, Kathy nagymamája egy festménnyel ajándékozott meg bennünket. Örök emlék Ig-ből.”  Tünde

Advertisements