Szlovéniai útibeszámoló: A kertészkedéshez tanultuk

– A szlovének belterjes gazdálkodása fejlettebb a miénknél. Több külföldi példát láthattak, amikor mi magyarok még turistaként sem nagyon járhattunk nyugaton, ők ott dolgozhattak.Itt Magyarországon a környékünkön lévő mezőgazdasági boltokban még csak nem is hallottak a geotextiliáról a szlovének alkalmazzák talajtakaróként is és az emelt ágyásaik alá is.

– Tanulható, átvehető a rendelkezésre álló területek optimális kihasználásának a módja. Kertjeikben nem véletlenül terem rengeteg saláta – étkezéseik során változatos formákban és kombinációkban tálalják a vegyes zöldséges-gyümölcsös salátáikat.

– Tanultam néhány ügyes technikát – mint pl a borsót sűrűn leszúrt karók-faágak közé ültetni – amelyen könnyedén felkúsznak – így kis területen is igen sok borsót lehet termelni. Vagy azt – hogy nagyon egyszerűen is lehet készíteni kisméretű fóliasátrat is – amelyhez bármilyen fából készült váz és egy darab nejlon szükséges.

– Láttam példát olyan parcellára is a ljubljanai közösségi kertben – ahol különböző vetési-idővel termelnek pl salátát – időben egymástól eltolva– így biztosítva a folyamatos ellátást.

– Ami még nagyon tetszett – hogy nagyon sok virágot is ültettek – így színesítve a kertet és egyben táplálékot szolgáltatva a beporzást végző méheknek és egyéb rovaroknak.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC

 

Advertisements