Németországi útibeszámoló II.

Feid Judit beszámolója

Az EU Egész életen át tartó tanulás programjába tartozó, felnőttoktatással foglalkozó  Grundtvig alprogram keretében és támogatásával látogattunk el a németországi Medewege ökofaluba, hogy részt vegyünk a  Food For Garden Edible/ Ehető kertek! nevű nemzetközi  projektben. Rajtunk kívül még Németország, Anglia, Írország és Szlovénia csatlakozott a programhoz.  A projekt négy tanulmányútból áll, és ez volt az első.

Magyarországról öten indultunk útnak. Mindannyiunk szívügye a fenntartható mezőgazdaság, az ökofalu szervezés, az egészséges élelmiszertermelés, a környezettudatos életformák lehetőségei. Más-más szemszögből, és tervekkel, de egyforma lelkesedéssel és kíváncsisággal szálltunk vonatra,  hogy megismerhessünk  új megoldásokat ezekre a témákra, hogy ötleteket, tapasztalatokat gyűjtsünk,  és hogy a látottakat-hallottakat hazahozzuk, elmondjuk nektek, és segítsük hasonló tervek megvalósulását. Végülis ezért lettünk kiválasztva erre az útra.

IMG_7956

Június 6.-án, este indultunk a Keleti pályaudvarról. Éjszakai vonatozás után, másnap reggel érkeztünk meg Berlinbe. Itt megnéztük a Princessinengarten nevű közösségi kertet, ami 2009-ben jött létre egy kihasználatlan, parlagon hagyott területen több száz környékbeli, barát, és érdeklődő közreműködésével. Mára azon túl, hogy helyi bioélelmiszert termelnek, egy új városi életformát teremtettek meg. A budapesti kezdeményezések miatt kifejezetten jó volt látni egy több éves kertet, ahol sikerült megvalósítani az eredeti elképzeléseket, és a hely betölti a neki szánt szerepet.  Többek között arról is meséltek, hogy ez egy mobil kert, mivel a várostól bérlik a területet és évenként meg kell újítani a szerződést, ezért úgy vannak berendezkedve, hogy viszonylag rövid időn belül el tudjanak költözni, ha nem hosszabbítják meg a szerződésüket.

Délután érkeztünk meg úti célunkhoz a Medewege Hofhoz, ami egy Schwerin nevű tóparti kisváros szélén van.  A többi ország résztvevői is sorra befutottak.    Szállásunk egy igazi ökohippi  indiánsátor volt, amiben még tüzet is lehetett rakni.

SONY DSC

Másnap reggel kezdődött a szeminárium. Megismerkedtünk az ökofalu történetével, működésével, majd végigvezettek minket a farmon.

Az ökofalu története egy Waldorf óvoda megalapításával kezdődött 1991-ben. Majd egy Waldorf iskola létrehozása köré szerveződött az ökofalu kezdeti lakossága. Végül az iskola a városban épült fel. Erre a területre viszont az elmúlt 20 év alatt egyre többen költöztek ki és fokozatosan virágzó, jól működő  biogazdasággá fejlődött. Ma 14 család él itt. 35 felnőtt és 33 gyerek.  A földterület  természeti értékei miatt védelem alatt áll, ezért  a környezetet egyáltalán nem szennyező gazdálkodási forma fontos. Itt máshogy nem is lehetne.

Biodinamikus gazdálkodás folytatnak több mint 200 Ha-on.  A földeken termesztenek burgonyát, paradicsomot, karalábét, hagymát, céklát, káposztát és kerti virágokat. Nagy gabonaföldjeik vannak, mert az egyik fő profiljuk a gabona helyben történő feldolgozása. Magtár, malom, és péküzem van a gazdaságban. Nagy tételben állítanak elő pékárut, amit a helyi boltban és a városban adnak el.

SONY DSC SONY DSC

A másik fő profil a gyümölcs pontosabban almatermesztés és feldolgozás. 14 Ha-on vannak gyümölcsfáik: több almafajta, birsalma, és körte. Az évek alatt kifejlesztettek különböző almafajták bizonyos arányú keverékéből, több bolti forgalomban lévő bioalmalevet. A szüret és a préselés között maximum három nap telik el.

med_01055

Állatokat is tartanak, természetesen nagyon „emberséges” körülmények között.  Van egy nagy mobil baromfiudvaruk, amit folyamatosan költöztetnek mindig friss füves területekre.

SONY DSC

SONY DSC

Szarvasmarhák és juhok legelnek a réteken.

A tojást, a tejet, a húst, a gyapjút is helyben dolgozzák fel vagy a városban adják el.

Van egy lovarda is, ahol gyerekek és felnőttek barátkozhatnak lovakkal, tanulhatnak meg lovagolni, valamint vannak speciális lovas terápiás foglalkozások is.

Van egy helyi alapanyagokat felhasználó kávézó/bisztró, ami a közösségi élet gyűjtőpontja. Rendszeresen szerveznek ide kulturális programokat. Mi is itt ebédeltünk, és volt a gyülekezőhely. Sokan kijárnak a városból is kisgyerekekkel, mert van mellette egy nagy játszótér, és amíg a gyerekek játszanak a szülők kávéznak, sütiznek.

SONY DSC

A Medewege Hof  szerves része a város gazdasági, kulturális életének.  Az itt lakók pedig egy természetközeli, nyugodt, egyáltalán nem elzárt, hanem nyitott és teljes életet tudnak élni.

A három nap alatt beleláttunk a ökofalu működésébe, életébe és a  workshop keretében mindenki elmondhatta meglátásait, ötleteit.  Inspiráló volt együtt lenni olyan emberekkel, akik hasonló módon gondolkodnak, de különböző szemszögből látják a gyakorlati megvalósítás feladatait, problémáit, menetét.

„De jó lenne, ha akadna ilyen Magyarországon is!” érzéssel  jöttünk haza. És mi azon leszünk.

Feid Judit, 2012. Július.

Advertisements