Írországi útibeszámoló II.

Réthy Katalin önkéntesünk beszámolója (2.rész)

3.3.        Termeld magad/Grow your own: Con O’Neill kertje
Kati képei Írország2

Az IRD Duhallow szervezésében indult el Duhallow régióban a Grow Your Own (GYO- Termeld Magad!) csoport. A mozgalom legfőbb célja a háztáji élelmiszer előállítás által az egészséges életmód terjesztése és a közösségi összetartozás erősítése. A csoport tagjainak a havonta megrendezett találkozókon alkalmuk nyílik a háztáji élelmiszertermeléssel kapcsolatos tapasztalataikat megosztani egymással. Az IRD Duhallow által szervezett Harvest Festival (Aratási Ünnep) alatt pedig a szélesebb közönség is megismerkedhetett a csoport eredményeivel, a kertekben termelt zöldségekből az egyesület konyháján 60 főre főztek vacsorát.   A tanulmányi út során a GYO csoport egyik oszlopos tagjának, Con O’Neill kertjébe látogattunk el. Con idős kora ellenére aktívan részt vesz a mozgalomban, büszkén vezetett körbe minket fóliasátrában és a házához tartozó veteményesen.

Kati képei Írország3A többi meglátogatott kerthez hasonlóan a vízelvezetés Connak is komoly problémát jelent, a nagyobb terület miatt az épített emelt ágyások megvalósítása azonban komoly pénz és időbefektetéssel járt volna. Con ezért egy dombos- árkos rendszer kialakítása mellett döntött, amivel a nagymennyiségű csapadék könnyen elvezethető, megakadályozva a pangó víz által okozott károkat és megkönnyítve a művelést.

Kati képei Írország4A kis fóliasátor és a veteményesen kívül a ház mellett gyümölcsös került kialakításra, ahol a már korábban látott tájfajták dominálnak.
A látogatás végén Con border collie- jával komoly ügyességi bemutatót tartott, ami után a család hölgy tagjai teával és süteménnyel vendégeltek meg minket.

IMG_0180

3.4.        Dromcollogher Organic College

2013.0510

Az 1991- ben alapított Dromcollogher Organic College gimnáziumi érettségi után elvégezhető 2 éves szakképzést, távoktatást és rövidebb kurzusok során felnőttképzést biztosít az ökológiai gazdálkodás iránt érdeklődőknek. Az iskola köré alapítóik komoly multifunkcionális gazdaságot teremtettek- fóliasátrak, gyümölcsös, fűtött palántahajtató, méh- családok, csirkeudvar, faiskola, veteményeskert, fűszerkert és egy nagyobb területű szántóföldi zöldségeskert biztosítja a diákoknak, hogy az ökológiai mezőgazdaság széleskörű ismereteit elsajátíthassák.

2013.0515 A gazdaság egésze ökológiai minősítés alatt áll, a diákok segítségével előállított termékek a környék bioboltjaiban és termelői piacain kerülnek értékesítésre.
2013.0512

Miután jóllaktunk iskola saját konyháján, saját terményeiből készült ebéddel, személyesen is megtekintettük a tangazdaságot.
Kati képei Írország5Már elsőre szembetűnő a terület diverzitása, és a különböző egységek által kialakított multifunkcionalitás a kertben. Ez a sokarcú terület lehetővé teszi, hogy az iskolában tanuló diákok az ökológiai mezőgazdaság különböző témaköreit egy valóban gyakorlat orientált képzés során sajátítsák el. A képzés második évében a diplomamunkához szükséges kísérleteket is itt végezhetik el a diákok azon a szakterületen, ami a legjobban érdekli őket- legyen az méhészet, fóliasátras zöldségtermesztés vagy tápanyag-gazdálkodás.

Kati képei Írország6Az évek során itt tanuló diákok kísérleti projektjei gyakran hosszútávon is fennmaradnak- ilyen máig működő kísérlet például egy hátfájással küzdő diák szerkezete, ami másfél méter magasra emelt zöldségágyásokkal  könnyítette meg a munkáját.
2013.0511

Az 1991 óta folyó folyamatos fejlődés, a diákok, tanárok és kutatók munkájának eredményeként sok érdekes és hasznos termesztési technológia adaptálódott a helyi a viszonyokhoz. Ezek közül néhány érdekesség:

  • A hosszú évek során viszonylag jó talajminőség megőrzése érdekében az őszi betakarítást követően a tavaszi kiültetésig a zöldségágyások fóliatakarást kapnak, ezzel is megelőzve az eróziót és a tavaszi gyomosodást.
  • A palántahajtatóban az alacsony ágyásokat fűtőszállal fűtik, ezzel elősegítve a csírázást- innen kerülnek a kihajtott csíranövények a fóliasátrakba
  • A fóliasátorban az erősen melegigényes eperpalánták a felső gerendákra erősített pallókon, a sátor melegebb részén kaptak helyet
  • A kártevők természetes ellenségei és a pollinátorok bevonzása érdekében a fóliasátorban szokatlan növények is helye kapnak- ott jártunkkor például egy napraforgó palánta lepett meg minket
  • A sok eső és a viszonylag rövid szezon miatt a fóliasátras termesztés technológiája meglepően kifinomult- tulajdonképpen gazdaság a gazdaságban vetésforgóval, kedvező növénytársításokkal, különböző mikro- élőhelyekkel
  • A méhcsaládok szaporítása is megoldható házon belül- az iskola asztalosműhelyében a diákok készítik és díszítik az új kasokat, amelyekbe a meglévő méhcsaládok szaporulatai költöznek
  • Tápanyagutánpótlás és növényvédelem egyben: az algából, nadálytőből és csalánból készült táplevek hordószámra kerülnek előállításra, ezek a levek a gazdaság szinte minden területén, megfelelő időzítéssel kerülnek alkalmazásra. A nadálytő gazdaságon belüli természetes élőhelyét mára körülkerítették, hogy nehogy véletlenül kigyomlálásra kerüljenek a hasznos növények
    2013.0513

2.    Workshopok, kulturális programok

A különböző kertlátogatások között a program résztvevőinek alkalmuk nyílt különböző workshopok keretein belül is tapasztalatot cserélni- az írországi út során Zsófi és Ági is tartottak rövidebb ismertetőket. Zsófi témájául a tetőkerteket választotta- felbuzdulva egy rádióriporton, ami szerint egy csupa toronyházakból álló nagyváros is képes lenne a város zöldségigényét kielégíteni- tetőkertekkel. Ehhez a témához kapcsolódva egy kis agytorna után- tartott Zsófi bemutatót különböző tetőkert kialakításokról.

tetőkertÁgi pedig a nyers vegán életmód, a fenntarthatóság és az egészség kapcsolatát mutatta be egy workshop során- amit egy zöld turmix elkészítése zárt, így mindannyiunknak alkalma nyílt megkóstolni, milyen is egy nyers vegán ital (nagyon finom!).

Kati képei Írország7

A tanulmányi utak „kötelező” eleme még egy barkács- workshop, aminek kézzelfogható eredményeit a résztvevők hazavihetik. Ennek keretében készítettük el Írország egyik védőszentjének, St. Brigidnek a szimbólumát (St. Brigids cross). A keresztet általában tavasszal készítik sásból, néha szalmából- elkészülte után a bejárati ajtó fölé függesztve a házat hivatott megvédeni a tűzvésztől.
A pár napos látogatás zárásaként Rockchapelben a helyi közösség ír kulturális estjén vettünk részt- szerencsénkre a rendezvény nem turista attrakció, hanem a helyiek hagyományőrzését, kikapcsolódását, közös zenélését- táncolását lehetővé tevő esemény volt.

2013.0516

3.    Személyes tapasztalatok, gondolatok

A három napos tanulmány út végére a feszes programnak köszönhetően igencsak kimerültünk, de mindenekelőtt nagyon sok hasznos élménnyel gazdagodtunk. A leginkább meglepő, azonban teljes mértékben pozitív élmény az IRD Duhallow tevékenysége: Mindenképpen példaértékű lehet magyarországi civil szervezetek részére is a társadalom széles rétegeit megszólítani képes programtervezés.  Számunkra természetesen a kertészkedés közösségi szerepe került középpontba, ami nem csak egy szűk réteg,  hanem különböző hátrányos helyzetű csoport részvételével zajlik- idősek (Termeld Magad!), munkanélküliek (Duhallow gardens), családok (Tralee Family Resource Organic Garden) és fiatalok (Dromcollogher Organic College)- mindannyian különböző módon és mértékben, de résztvesznek a kertészkedésen keresztül a társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatóság megteremtésében.

Az igencsak mostohának mondható körülmények (sok eső, kevés napsütés, hideg klíma, silány talajok) ellenére a problémák helyett a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó megoldásokon volt a hangsúly minden kertben.  A vízelvezetésre, a szezon meghosszabbítása és a tápanyaggazdálkodásra is igen sokféle innovatív megoldást láthattunk, amelyek a jövőben biztosan visszaköszönnek majd a ZÖFI  kertjeiben is.

Kati képei Írország8

Réthy Katalin, Budapest, 2013.06.03

Advertisements