Partnerek/Utazások

Vegyél részt az Európai Unió támogatásával megvalósuló, 100%-osan finanszírozott Grundtvig(“FIGE”) 3-4 napos tanulmányutakon!

4 különböző ország szervezetei képviselik magukat a FIGE-ben (Food for Garden Edible), melyeket az alábbiakban részletesen bemutatunk.

Közülük választhatod ki azt, amely tevékenysége leginkább érdekel, illeszkedik eddigi munkádhoz, tapasztalatodhoz és ahol tapasztalataidat hasznosan gyarapíthatnád.

(A jelentkezés módjáról és feltételeiről a 4 partner bemutatása után olvashatsz.)

1) Szlovénia A projekt koordinátora és egyben ötletgazdája a szlovén partner. A Ljubljánához közeli székhelyű szervezet, a „MULE” (=öszvér) több éves tapasztalattal rendelkezik a közösségi kertek és a közösségi nevelés terén. Kapcsolatban állnak börtönökkel, ahol asszonyoknak tartanak főzőtanfolyamot (különös hangsúlyt fektetnek az olcsó, egészséges, finom és egyszerű ételekre), illetve egy veteményes létrehozását is tervezik a börtön területén. Másik fontos projektjük a „Vrt za srce” (=kert a szívnek) elnevezésű, mely városi lakosoknak kínál ültetési lehetőséget nagyobb gazdák fölajánlott földterületein. Harmadik fontos tevékenységük a gyermekek nevelése a kertészkedésre, növényismeretre.

Utazás időpontja: 2013. Június (Jelentkezési határidő: 2013. március 15.)

NÉZD MEG AZ UTAZÁSRÓL KÉSZÜLT VIDEÓNKAT (angolul)

2) Németország A németországi partner a „Hof Medewege” ökofalu. Piciből nagyra nőtték ki magukat: mára rengeteg állatot tartanak, biodinamikus kertjük van, gyümölcsösük, pékségük, kávézójuk, bisztrójuk, waldorf ovijuk, vendégházuk, lovardájuk és még sorolhatnám. Természetesen minden fenntartható, környezetbarát formában.

Utazás időpontja: 2012. Június (Jelentkezési határidő: 2012. március 15.)
TOVÁBB A NÉMETORSZÁGI ÉLMÉNYEINKRE: VIDEO, UTIBESZÁMOLÓ 

3) Anglia Az „Incredible Edible Todmorden” (=hihetetlen ehető Todmorden) egyesület három év alatt egy tényleges csodát hajtott végre a helyi iskolában és köztereken. Ahogy az egyesület vezetője, Pam elmondta, az étel volt az ő trójai falovuk. Az ételen át akartak és jutottak el az emberekhez. Ennél mi sem volt egyszerűbb: „gerilla” módszerrel a kisváros virágágyásait, zöldterületeit beültették ehető növényekkel, s ahol még nem volt semmilyen zöld, oda „növényládákat” raktak. Minden ehető és mindenből szabad is csippenteni! Ugyanígy az iskolában is megvalósították Jamie Oliver-féle változást: a kopár udvarokat a diákok segítségével változtatták ehető lugassá s a gyerekek az elültetett finomságukat a lelkes szakács, Tony közreműködésével minden nap a tányérjukon láthatják. Így nem csak a teljesítményük javult mérhetően az elmúlt három év alatt, hanem az ételhez való hozzáállásuk is gyökeresen megváltozott.
Utazás időpontja: 2012. Szeptember (Jelentkezési határidő: 2012. május 15.)
4) Írország Az ír partner, IRD Duhallow az ország hátrányos vidékén helyezkedik el, egy olyan helyen, ahol az emberek nagy távolságra, izoláltan élnek egymástól. A farmokon kizárólag állattartás folyik, a lakosok már nem ismerik a növénytermesztés módszereit (Írország a nemzeti zöldség- és gyümölcskészlet 90%-át importálja). Másik hátránya a vidéknek, hogy nincs tömegközlekedés és  ha valakinek nincs autója, nem tud kimozdulni lakóhelyértől. A szervezet többek között ebben is nyújt segítséget. Fő profiljuk az emberek újbóli megtanítása a növénytermelésre és a közösség fejlesztése. Buszt biztosítanak a távol élő embereknek, hogy eljussanak a központba, ahol részt vehetnek a képzéseken, találkozókon. Külön célcsoportjuk a háztartásbeli és egyedülálló nők, illetve foglalkoznak fogyatékosokkal és idősekkel is.
Utazás időpontja: 2013. Május (Jelentkezési határidő: 2013. február 15.)
A JELENTKEZÉS MÓDJA: küldj egy egy soros emailt a ehetokerteket kukac gmail.com -ra, melyben kérsz egy jelentkezési lapot. Ezt kitöltve kell visszaküldeni ugyanerre az email címre. Az utazások előtt szerződést írunk alá.
Advertisements