Tetőkert-ízelítő

tetőkert 7

El tudjuk azt képzelni, hogy városi lakásunkból nem a parkba, hanem a tetőre megyünk föl friss levegőt szívni? Hogy csupán pár lépcső és háborítatlanul élvezhetjük a csöndet, a zöldet, a friss levegőt? Hogy nem a piacon vagy a közértben vesszük meg fűszernövényeinket, hanem saját tetőkertünről csippentünk le egy-egy szálat?

A világ nyugatabbi felén ez már nem csak álom: gondoljunk csak a felhőkarcolókon kialakított oázisokra, a társasházokon létesített kiskertrekre, melyeket lakberendezési, kertészeti újságokon csodálunk meg néha-néha sóhajtozva. Valóban, Németország már az élen jár: a legújabb szabályozás szerint minden új építésű háznál a 3%-nál kisebb lejtésű tetőt zöldtetőnek kell megépíteni. Vagy az osztrák Linz, ahol 480 ezer négyzetméter zöldtető épült a nyolcvanas évek óta.

tetőkert 3

tetőkert 1

Mielőtt a magyarországi viszonyok felé puhatolóznánk, tisztázzuk elősször, mi is az a zöld tető: növényekkel borított födém, egy jól szigetelt, háztetőn épített kert. Ne csak a szomszéd pozsgás virágokkal befuttatott garázsára gondoljunk (ezt nevezik extenzív tetőnek), hanem képzeljünk el cserjéket, bokrokat, akár fákat is egy erős szerkezetű, jól megépített épületen. Az ilyen intenzív tetőnek csak a képzelet – és persze a pénztárcánk szab határt. Rétegesen szigetelt, összetett szerkezetű kert ez, speciális földkeverékkel borítva.

tetőkert 5

Ha máris elmenne a kedvünk a tetőkert építésétől, beszéljünk inkább jótékony hatásairól. Avagy: miért nagyszerű egy tetőkert?

Képzeljük el, hogy Budapest egyik forgalmas utcájánál lakunk. Forró júliusi nap van. Fák nincsenek, levegőt szinte nem is kapunk a kipufogógázoktól, az aszfalt árasztja magból a száznegyven fokot. A lakásban meleg van, ablakot nem szívesen nyitnánk.

Miért lenne ekkor jó, ha házunkat zöld tető fedné? Esztétikai értéke mellett a legnagyszerűbb előnye, hogy kitűnő hőszigetelést biztosítanak az épületnek, vagyis nyáron alacsonyabb hőmérséklet lesz, míg télen a túlzott lehűlésétől óvják a teret. A házba jutó zajterhelést is csökkentik, illetve a túlzsúfolt városokban tisztítják a levegőt az oxigéntermelésnek köszönhetően. A nyaranta ritkán hulló csapadékot is hasznosítják: egy-egy zöldtető az adott területre lehulló csapadék 30-99%-át is képes visszatartani.

tetőkert 6

Mi is a jelenlegi helyzet itthon? A Balaton-felvidéken évszázadok óta használatos félig földbe vájt pincék állnak és rejtegetik a jobbnál jobb borospalackokat: ideális ez a szőlősgazdáknak, hiszen a növényzettel borított réteg télen fűti, nyáron hűti az épületet. Elenyésző számban zöldtetős garázsokat is láthatunk itt-ott. Sőt, Budapest szíve, az Erzsébet-tér is egy mélygarázs tetején kialakított park.

Magánházakra már kevesebb példa van. Városainkat összepöttyöző panelházakon pedig ki látott már akár egy fűszálat is nőni? Pedig képzeljük csak el a Füredi úti lakótelepet viruló zöld fejfedővel. Vagy a Békásmegyeri panelrengeteget pozsgás növényekkel a tetején. Mennyire más lenne az életminőségünk!

tetőkert 8

tetőkert 4

Hely és lehetőség van, a befektetés megtérül a fűtésszámlán, az élmény pedig megfizethetetlen. Az adu ász az építészek és vállalkozók kezében rejtőzik.

Pilhál Zsófia

Advertisements