Olvastad már a szlovén utazásunk beszámolóit?

slovenia Picture2-002

OLVASD EL ÚTIBESZÁMOLÓINKAT AZ ALÁBBI OLDALAKON:

A szlovén Ehető kerteket! útról általában

Szlovén közösségi kertek

Szlovéniai Kert-vadászat

Tanult kerti praktikák

Gyógynövénytúra és gyógynövény zsák készítése

A csapat – Személyes benyomások

EGY KIS ÍZELÍTŐ:

2013.06.07-09. között a szlovén Ig városában működő Mule Association vendégeként részt vettünk az Ehető kerteket! program keretében egy tanulmányúton. Az út fő témája a kertész és a természet kapcsolata illetve a helyi közösségi kertek bemutatása volt.

Szlovénia csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. Ig város környéke nagymértékben természetvédelmi terület – csodálatos erdős hegyek és zöldellő völgyek és sík területek találhatóak itt. A városban szinte alig találhatóak kerítések – tisztaság – nagyfokú rendezettség és gondoskodás jellemzi.  A helyi lakosság közvetlenek és barátságosak voltak velünk.

Utunk során lehetőségünk volt betekintést nyerni a helyi kiskertekbe – egy kisváros közösségi kertjébe (Ig) – és egy nagyvárosi közösségi kertbe (Ljubljana) – valamint egy éppen induló közösségi kert megnyitóján is részt vettünk. Megismerkedtünk néhány ehető vadnövénnyel – megtanultuk a begyűjtés módját és a felhasználási lehetőségeit és elkészítettük saját növénypréssel színezett-díszített illat-zsákjainkat és mini asztalterítőinket.

Természetesen ízelítőt kaptunk a helyi gasztronómia remekműveiből – mellyel bőségesen elláttak vendéglátóink.

Összegezve nagyon tanulságos néhány napot tölthettem el Szlovéniában – ahol hasonló érdeklődésű és gondolkodású emberekkel ismerkedhettem meg és oszthattuk meg tapasztalatainkat.
Újra és újra köszönöm a lehetőséget – hogy részt vehettem ezen az úton!
Nagyistván Gábor

Advertisements